ТОП ХРАНИ СРЕЩУ ПРОЛЕТНА УМОРА
На прага на пролетната умора, мнозина се питат как да се предпазят от нея. Специалистите по хранене разкриват, че всеки може да си изработи едно полезно меню, багодарение на което ще бъде “свежарка”.
От умората, апатията и лошото настроение ще ви избавят и лакомства, съдържащи хормона серотонин. Естествено, не трябва да се увличате и да ги консумирате в големи количества, защото тогава настроението ви ще се влоши от натрупаните килограми.
За покачване на тонуса и за общо стимулиране на организма се препоръчва богата на минерални вещества храна: броколи, брюкселско зеле, бобови продукти, банани.
Вие ще се почувствате по-бодри, ако си осигурите храна, богата на магнезий. Например пълнозърнест хляб, ядки, млечни продукти.
ЗА ПРОСЛОВУТОТО НАПОСЛЕДЪК СИРЕНЕ
Ако е истинско, а не менте, сиренето е богато на калций и микроелементи и помага за бързото възстановяване киселинността в устната кухина. Това означава, че пречи за образуване на кариеси.
Съществуват такива видове сирена, които предотвратяват разстройство в стомаха, твърдят специалисти от университета “Линкълн”. В състава на тези видове влизат бактерии, които убиват вредните микроорганизми, вкл. и т.нар. листерии - точно тези микроби предизвикват разстройства на храносмилателния тракт.
Въобще всички видове сирена по съдържание на калций, фосфор и цинк, са необходими за структурата на костната тъкан. Калцият е трудноусвоим елемент, но точно в сирената той се съдържа във формата на калциев лактат. Благодарение на това се усвоява много лесно. Всички сирена са полезни за хората със захарен диабет поради голямото количество белтъчини и малкото съдържание на въглехидрати.
Топеното сирене съдържа по-малко калций и повече натрий в сравнение с твърдото. Затова хората с хипертония и други сърдечносъдови болести трябва да го избягват. Както и тези с повишена киселинност на стомашния сок. Но точно топеното сирене съдържа по-малко холестерол.
От пушеното сирене трябва да се откажат хора със заболявания на стомашно-чревния тракт, с холецистит и хроничен гастрит, защото дразни стомашната лигавица.
Сирене с плесенни гъби - то съдържа допълнителните ферменти, които са полезни за стомашно-чревния тракт.
Ако човек не обича кравето мляко, той може да си избере сирене от млякото на други животни, но във всички случаи трябва да сложи на трапезата си този изключително полезен и много български продукт. Козето сирене има по-рязък мирис, овчето е със специфичен вкус, но е много ценно точно заради този вкус. Козето сирене се смята за по-мазно от биволското например. И се препоръчва дори на хора с наднормено тегло.
МАРИНАТАТА ЗА МЕСО ПРЕДПАЗВА ОТ РАК НА СТОМАХА
Високите температури, които са необходими за приготвяне на ястия от месо, предизвикват превръщането на естествените вещества в захар и аминокиселини. Тези аминокиселини могат да се окажат канцерогенни и да предизвикат рак на стомаха. Но от тази ситуация има изход. Обработвайте месото със зехтин, лимонов сок, или оцетна марината - те понижават с 90 на сто канцерогенното действие на аминокиселините.
Също толкова положителен ефект можете да постигнете, ако обработите месото с марината, съдържаща бира или червено вино. Най-бърз резултат оказва обработването с бира - нужни са само 4 часа, докато кисненето във винена марината например отнема 6 часа.
Според изследователите ключовата роля на този ефект се състои в това, че захарта задържа във водата и блокира разтворимите молекули на повърхността на месото. А точно там при висока температура те се превръщат в канцерогенни вещества.
Статистиката показва, че хора, които предпочитат силно пържено месо, три пъти по-често страдат от рак на стомаха.
ЯЖТЕ ПО 6 ДОМАТА НА ДЕН И ЩЕ ИЗБЕГНЕТЕ РАКА
Ако мъжете се придържат към тази препоръка, те наистина са в много по-малка степен застрашени от рак на простатата. Такива изводи направили учени, които провели много опити и изследвания в различни краища на света.
Лейдж Близард е експерт по рак на простатата и е оглавил последното изследване на тази тема. То се провело в Тасмания. Като извод от резултатите той потвърдил, че доматите наистина притежават защитни свойства. Антиоксидантът ликопен е веществото, което се бори с рака и придава на доматите техния червен цвят. Експертът смята, че ликопенът е способен да запази своите превантивни свойства и в пресните домати, и в продукти, приготвени от тях. Например кетчуп и доматено пюре.
бананите и ядките предпазват от пролетна умора
Магнезият в бананите и чудодейните свойства на суровите ядки, за които неведнъж сме писали, ще ни предпазят от задаващата се пролетна умора, която изцежда и физическите, и психичните ни сили, твърдят специалистите.
0 Коментара: