На прага на пролетната умора, мнозина се питат как да се предпазят от нея. Специалистите по хранене разкриват, че всеки мо­же­ да си из­ра­бо­ти ед­но по­лез­но ме­ню, багодарение на което ще бъде “свежарка”.
То трябва да вклю­чва йо­до­съ­дър­жа­щи про­дук­ти, ко­и­то ободряват и сти­му­ли­рат об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та.

От умората, апатията и ло­шо­то нас­т­ро­е­ние ще ви из­ба­вят и ла­ком­с­т­ва, съ­дър­жа­щи хор­мо­на се­ро­то­нин. Ес­тес­т­ве­но, не тряб­ва да се ув­ли­ча­те и да ги кон­су­ми­ра­те в го­ле­ми ко­ли­чес­т­ва, за­що­то то­га­ва нас­т­ро­е­ни­е­то ви ще се вло­ши от нат­ру­па­ни­те ки­лог­ра­ми.

За по­кач­ва­не на то­ну­са и за об­що сти­му­ли­ра­не на ор­га­низ­ма се пре­по­ръч­ва бо­га­та на ми­не­рал­ни ве­щес­т­ва хра­на: бро­ко­ли, брюк­сел­с­ко зе­ле, бо­бо­ви про­дук­ти, ба­на­ни.

Вие ще се по­чув­с­т­ва­те по-бод­ри, ако си оси­гу­ри­те хра­на, бо­га­та на маг­не­зий. Нап­ри­мер пъл­но­зър­нест хляб, яд­ки, млеч­ни про­дук­ти.

ЗА ПРОСЛОВУТОТО НАПОСЛЕДЪК СИ­РЕ­НЕ


Ако е истинско, а не менте, си­ре­не­то е бо­га­то на кал­ций и мик­ро­е­ле­мен­ти и по­ма­га за бър­зо­то въз­с­та­но­вя­ва­не ки­се­лин­ност­та в ус­т­на­та ку­хи­на. То­ва оз­на­ча­ва, че пре­чи за об­ра­зу­ва­не на ка­ри­е­си.

Съ­щес­т­ву­ват та­ки­ва ви­до­ве си­ре­на, ко­и­то пре­дот­в­ра­тя­ват раз­с­т­рой­с­т­во в сто­ма­ха, твър­дят спе­ци­а­лис­ти от уни­вер­си­те­та “Лин­кълн”. В със­та­ва на те­зи видове вли­зат бак­те­рии, ко­и­то уби­ват вред­ни­те мик­ро­ор­га­низ­ми, вкл. и т.нар. лис­те­рии - точ­но те­зи мик­ро­би пре­диз­вик­ват раз­с­т­рой­с­т­ва на хра­нос­ми­ла­тел­ния тракт.

Въ­об­ще всич­ки ви­до­ве си­ре­на по съ­дър­жа­ние на кал­ций, фос­фор и цинк, са не­об­хо­ди­ми за струк­ту­ра­та на кос­т­на­та тъ­кан. Кал­ци­ят е труд­но­ус­во­им еле­мент, но точ­но в си­ре­на­та той се съ­дър­жа във фор­ма­та на кал­ци­ев лак­тат. Бла­го­да­ре­ние на то­ва се ус­во­я­ва мно­го лес­но. Всич­ки си­ре­на са по­лез­ни за хо­ра­та със за­ха­рен ди­а­бет по­ра­ди го­ля­мо­то ко­ли­чес­т­во бел­тъ­чи­ни и мал­ко­то съ­дър­жа­ние на въг­ле­хид­ра­ти.

То­пе­но­то си­ре­не съ­дър­жа по-мал­ко кал­ций и по­ве­че нат­рий в срав­не­ние с твър­до­то. За­то­ва хо­ра­та с хи­пер­то­ния и дру­ги сър­деч­но­съ­до­ви бо­лес­ти тряб­ва да го из­бяг­ват. Как­то и те­зи с по­ви­ше­на ки­се­лин­ност на сто­маш­ния сок. Но точ­но то­пе­но­то си­ре­не съ­дър­жа по-мал­ко хо­лес­те­рол.

От пу­ше­но­то си­ре­не тряб­ва да се от­ка­жат хо­ра със за­бо­ля­ва­ния на сто­маш­но-чрев­ния тракт, с хо­ле­цис­тит и хро­ни­чен гас­т­рит, за­що­то драз­ни сто­маш­на­та ли­га­ви­ца.

Си­ре­не с пле­сен­ни гъ­би - то съ­дър­жа до­пъл­ни­тел­ни­те фер­мен­ти, ко­и­то са по­лез­ни за сто­маш­но-чрев­ния тракт.

Ако чо­век не оби­ча кра­ве­то мля­ко, той мо­же да си из­бе­ре си­ре­не от мля­ко­то на дру­ги жи­вот­ни, но във всич­ки слу­чаи тряб­ва да сло­жи на тра­пе­за­та си то­зи из­к­лю­чи­тел­но по­ле­зен и мно­го бъл­гар­с­ки про­дукт. Ко­зе­то си­ре­не има по-ря­зък ми­рис, ов­че­то е със спе­ци­фи­чен вкус, но е мно­го цен­но точ­но за­ра­ди то­зи вкус. Ко­зе­то си­ре­не се смя­та за по-маз­но от би­вол­с­ко­то нап­ри­мер. И се пре­по­ръч­ва до­ри на хо­ра с над­нор­ме­но тег­ло.

МА­РИ­НА­ТАТА ЗА МЕ­СО ПРЕД­ПАЗ­ВА ОТ РАК НА СТО­МА­ХА

Ви­со­ки­те тем­пе­ра­ту­ри, ко­и­то са не­об­хо­ди­ми за при­гот­вя­не на яс­тия от ме­со, пре­диз­вик­ват прев­ръ­ща­не­то на ес­тес­т­ве­ни­те ве­щес­т­ва в за­хар и ами­но­ки­се­ли­ни. Те­зи ами­но­ки­се­ли­ни мо­гат да се ока­жат кан­це­ро­ген­ни и да пре­диз­ви­кат рак на сто­ма­ха. Но от та­зи си­ту­а­ция има из­ход. Об­ра­бот­вай­те ме­со­то със зех­тин, ли­мо­нов сок, или оцет­на ма­ри­на­та - те по­ни­жа­ват с 90 на сто кан­це­ро­ген­но­то дей­с­т­вие на ами­но­ки­се­ли­ни­те.

Съ­що тол­ко­ва по­ло­жи­те­лен ефект мо­же­те да пос­тиг­не­те, ако об­ра­бо­ти­те ме­со­то с ма­ри­на­та, съ­дър­жа­ща би­ра или чер­ве­но ви­но. Най-бърз ре­зул­тат оказ­ва об­ра­бот­ването с би­ра - нуж­ни са са­мо 4 ча­са, до­ка­то кис­не­не­то във ви­не­на ма­ри­на­та нап­ри­мер от­не­ма 6 ча­са.

Спо­ред из­с­ле­до­ва­те­ли­те клю­чо­ва­та ро­ля на то­зи ефект се със­тои в то­ва, че за­хар­та за­дър­жа във во­да­та и бло­ки­ра раз­т­во­ри­ми­те мо­ле­ку­ли на по­вър­х­ност­та на ме­со­то. А точ­но там при ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра те се прев­ръ­щат в кан­це­ро­ген­ни ве­щес­т­ва.

Ста­тис­ти­ка­та по­каз­ва, че хо­ра, ко­и­то пред­по­чи­тат сил­но пър­же­но ме­со, три пъ­ти по-чес­то стра­дат от рак на сто­ма­ха.

ЯЖ­ТЕ ПО 6 ДО­МА­ТА НА ДЕН И ЩЕ ИЗ­БЕГ­НЕ­ТЕ РАКА

Ако мъже­те се при­дър­жат към та­зи пре­по­ръ­ка, те на­ис­ти­на са в мно­го по-мал­ка сте­пен застрашени от рак на простатата. Та­ки­ва из­во­ди нап­ра­ви­ли уче­ни, ко­и­то про­ве­ли мно­го опи­ти и из­с­лед­ва­ния в раз­лич­ни кра­и­ща на све­та.

Лейдж Бли­зард е ек­с­перт по рак на прос­та­та­та и е ог­ла­вил пос­лед­но­то из­с­лед­ва­не на та­зи те­ма. То се про­ве­ло в Тас­ма­ния. Ка­то из­вод от ре­зул­та­ти­те той пот­вър­дил, че до­ма­ти­те на­ис­ти­на при­те­жа­ват за­щит­ни свой­с­т­ва. Ан­ти­ок­си­дан­тът ли­ко­пен е ве­щес­т­во­то, ко­е­то се бо­ри с ра­ка и при­да­ва на до­ма­ти­те тех­ния чер­вен цвят. Ек­с­пер­тът смя­та, че ли­ко­пе­нът е спо­со­бен да за­па­зи сво­и­те пре­ван­тив­ни свой­с­т­ва и в прес­ни­те до­ма­ти, и в про­дук­ти, при­гот­ве­ни от тях. Нап­ри­мер кет­чуп и до­ма­те­но пю­ре.

бананите и ядките предпазват от пролетна умора

Магнезият в бананите и чудодейните свойства на суровите ядки, за които неведнъж сме писали, ще ни предпазят от задаващата се пролетна умора, която изцежда и физическите, и психичните ни сили, твърдят специалистите.