Част от бандитите се подвизават като бизнесмени в една страна, откъдето не могат да бъдат екстрадирани, а някои са още в България.
12 години след отвличането на 8-годишния Съвестин Деянов случаят се превърна в символ на покровителства - ните канали за трафик на хора, дрога и всякакви мафиоти под чадър. 12 години след изчезването на Съвестин и след публикацията на “ШОУ” в бр. 6 от 11.02.2009 г. “Момче като Съвестин струва $200 000” членът на Съюза на командосите в България Димитър Славов за пръв път разкри пред изданието на народа сензационната вест, че всъщност похитителите на отвлеченото дете са известни и нещата са пред развръзка.

..................
- Г-н Славов, къде е Съвестин?

- Това с точност не знам, но знам кои са похитителите му, знам къде са те сега. Знам как е извършено отвличането, откъде и как е изведен в чужбина Съвестин и някои други неща. Това го знаят и хората, които... трябва да го знаят. Те са няколко директори на регионални дирекции на МВР, един главен комисар, един-двама прокурори, може би някои от издирването и общо взето това са хората, които са посветени в една или друга степен по случая. Говоря за една група, която беше събрана след моя сигнал и за разказа на един затворник от Ловешкия затвор, който беше подслушал двама членове на бандата, отвлякла детето, но попаднали зад решетките по друг повод. Заведох ги при въпросния затворник и всички те чуха това, което аз вече бях чул. Да, видях, вече сте писали за това, че Комисията по помилванията и лично вицепрезидентът ген. Ангел Марин отказаха да съдействат въпросният затворник да бъде освободен предсрочно, за да може да се използва като защитен свидетел. А му оставаше съвсем малко до изтичане на присъдата. Изтекоха повече от две години и вече е на свобода, но ви е ясно, че беше загубено ценно време, нали. Така или иначе, оттогава нещата започнаха да се разплитат.

- Къде са похитителите?
- Те са в страна, с която за съжаление нямаме договор за екстрадиция. Въпросните хора в момента се подвизават като преуспяващи бизнесмени в тази страна, но...

- Вие лично как стигнахте до истината? Какво всъщност се е случило със Съвестин Деянов на 6 май 1987 г.?
- Да речем, че един хубав ден в качеството си на правозащитник и бивше ченге, бивш дисидент и затворник, аз отивам в Ловешкия затвор и се срещам със затворника Христо Генчев, при чието задържане е упражнено насилие и чието име сте подменили в публикацията си, то не е истинското, разбира се. Може би да звучи като хвалба, но, когато отида в даден затвор, затворниците започват да се редят на опашка за среща с мен. По правило никой от тях няма да “пропее” пред полицай. При мен е друго. Може би имам и опит, подход, може дори подходът ми да е по-добър от този на психолозите.

Аз съм човек, който се е върнал жив от ареста на Държавна сигурност. Казвам ви всичко това, за да разберете, че явно имам някакъв авторитет в затворите. Защото затворник да даде показания пред полицията граничи с абсурда. Посещавал съм много затвори. Наслушал съм се на какво ли не. В процеса на разговора ми с условния Христо Генчев, затворникът случайно или не се изтърва, че знае кой е отвлякъл Съвестин.
Знам кои са похитителите, ако става въпрос за имена, какви са били те в България, преди да станат такива, кога и в коя страна са избягали. Това са по-голямата част от групата. Да предположим, че в България все още са двама-трима и също се знаят кои са. Знае се маршрутът, по който е бил изведен Съвестин, къде е бил държан, откъде е прекаран през граница и т.н.

- Излиза, че 12 години след отвличането на Съвестин много неща са известни, но дори ония от похитителите, които все още са България, не са арестувани. Защо?
- Това вече си е тактика на издирването. Нещата не са прости. И тук бащата на Съвестин – Тодор Деянов, не е съвсем прав. Не е вярно, че не се прави нищо. Прави се. В момента на държавно ниво се водят доста комплицирани преговори за някаква форма на екстрадиция на бандитите. Тези, които са в България, доколкото знам, се наблюдават. Това си е работа на съответните служби и не съм в течение какво точно планират да предприемат. Добре, но никой не знае къде е самият Съвестин. Я си представете, че момчето си е живо и здраво - вече пораснало, разбира се – намира се някъде и ако се разшуми прекалено много, какво мислите, че ще направят бандитите? Разбира се, че първата им работа ще е да започнат да замитат всякакви следи. Влючително - да ликвидират самия Съвестин. Както и

да обезглавят случайния свидетел - затворникът “Христо Генчев”, който и без това вече е пропял.

Дори ние с вас вече поемаме определен риск заради начина, по който говорим за този случай.

- Да, но вие все още сте жив. Защо бандитите вече не са започнали да замитат следите?
- Нещата не са прости и в едната, и в другата посока. Потенциално опасните следи започват да се замитат само в случай на крайна нужда. Все пак сигналът е дошъл от мен, от нас, от Съюза на командосите, който има повече от 10 000 членове из цяла Европа. Симпатизантите и поддръжниците никой не може да каже колко са. Не е съвсем просто да бъда ликвидиран, нали? При това не само аз знам много неща. Докато се стигне дотук, ми помагаха колеги от съюза. Вече се знае маршрутът, по който е минал конвоят с момчето. Провериха се градчета, селца и паланки. Проследиха се всички сигнали за съмнителни момчета, доближаващи се по описания до Съвестин, които не си спомнят почти нищо за баща си и майка си примерно и т.н. Оказа се, че има прилика, но нито едно от тях не е Съвестин. Необходими са различни проби, включително генетични.
Наскоро за пръв път се появи още една много добра следа. Фактически един от извършителите на отвличането е споменал в родния си град, че трябва да бяга, защото следствието е много близо до него по случая Съвестин. Същият го е държал известно време в дома си. Разбирате ли, разследването се е разминало на милиметри с него. Мисля, че в момента по неговата екстрадиция се работи отделно, но това си е държавна работа.

- Добре, но как е възможно толкова лесно здраво и право дете на осем години да бъде прекарано през цяла България и изнесено навън, сякаш е кашон с цигари, и как обратният процес, въпреки цялата информация, се оказва толкова сложен?
- Системата за трафик на хора е много разклонена, много сложна и много затворена. В нея е изключително трудно и опасно да проникнеш. Затова разследването е толкова трудно. Колкото до извеждането на жив човек извън България, нещата със специалните медикаменти и съответните препарати са толкова напреднали, че при момче като Съвестин и една-две инжекции са достатъчни. А ако ме питате, как дете на такава възраст може да заживее втори живот, нещата също са постижими. Вие самите пишете, че

баща му е “оценил” сина си на 200 000 долара.

Така е. Съвестин е хубаво и скъпо дете. Значи става дума за богато семейство, което може да си позволи много в областта на психотропните медикаменти. Вярно е, че днес той би трябвало да е младеж с ясно самосъзнание за миналото си. Но вие например колко конкретни спомени от детството си имате днес? И мислите ли, че е кой знае колко сложно те да бъдат заличени и симулирани от съвсем други? Не, никак не е сложно, ако можеш да си го позволиш. Няма да открия кой знае каква тайна, ако ви кажа, че има цели села, които са изчезнали наполовина. Все млади хора.

- Вероятно са се запилели по гурбет?
- Не. Изчезнали са.

Става въпрос за донорство.

И за съжаление много български лекари, някои от тях доста известни, са погазили Хипократовата клетва.

- Искате да кажете, че много от изчезналите вероятно отдавна вече са транжирани, колкото и грозно да звучи това?
- А знаете ли защо сигналът за Съвестин тръгна от мен? Защото “слуховият ми апарат”, който съм градил десет години, все още работи безотказно. Толкова време след оттеглянето ми от активна дейност. Все още идват разни сержантчета и лейтенантчета и питат: "Бате Рамбо, да видим това, дай да разберем онова". След това си получават повишенията.

Познавам всички бандитчета от Волуяк до Петрохан. Знам всеки кмет и политик в този район какви подкупи взима

и по какъв начин тормози хората. Някога мога да ви разкажа за много от срещите си с така наречените големи босове. Знаете ли колко бързо могат да бягат? Ако МВР намери начин, такива като мен, а ние сме много, да ни върне като някакъв вид запас или под друга форма в системата, всички видове мафии ще бъдат унищожени за не повече от 48 часа. Всичко се знае. Знаят се кои са районните началници, които са основните покровители на бандите. Могат да се изчистят за нула време. 

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ