Любен Дилов-син беше на уроци при логопед, а за Михаил Белчев е вече много късно
Полина е професионална певица от 8 години. Същевременно е и дипломиран логопед и съчетава пеенето с медицинската практика. Завършва музикална педагогика специалност „Пеене” в класа на Стефка Оникян, както и логопедия в Софийския университет. Пред репортер на вестник „ШОУ” Поли разказа за незабравимите си срещи с естрадната емблема Емил Димитров, кои известни наши водещи имат говорен дефект, както и кой политик е посещавал логопед, за да се научи да говори правилно.
- Разбрах, че си пяла на една сцена с Емил Димитров. Дори заедно сте залягали под куршуми при престрелка?
- Запознах се с Емил Димитров още в самото начало на своята кариера, защото аз от много малка се занимавам с музика. Пеех в една фондация - „Деца на вселената”, бях още студентка 1-ви курс. Учих едновременно и двете си образования – музика и логопедия. Тъй като тази фондация организираше благотворителни концерти, пътувах заедно с нея из цяла България, където изнасяхме концерти. Това е и моментът, в който се запознах с Емил Димитров, с когото сме работили близо 2 години. Даже при едно съвместно участие станахме неволни участници в престрелка. Бяхме в Копривщица. Имахме две коли, с които пътувахме – аз, Емил и целият екип. Шофьор в случая ни беше мъжът ми. За зла съдба обаче, едната кола се счупи точно след като участието ни беше приключило. Нямахме друг избор – трябваше 10 човека да се качим в другата кола заедно с уредбата. Късмет, ако може да се нарече изобщо „късмет” е, че колата беше комби. Един от членовете на фондацията се наложи да пътува отзад в багажника при уредбата, защото вътре просто нямаше място. В колата бяхме един върху друг – аз, още една певица, Емил Димитров, Мери Кокарешкова от фондацията, водещият Александър Александров – Алекс и др. Караме някак така и в един момент ни спира полицията. Излиза мъжът ми, който иначе работи като психиатър, и казва съвсем спокойно „Добър ден” на полицая. А по цялата улица отстрани се бяха наредили една след друга полицейски коли. Не знаехме защо. Спряха ни още един път. Освети ни полицаят с фенерче и като видя колко народ сме вътре, отсече: „Не сте ли малко много в тази кола?”. Обяснихме, че се връщаме от участие, че в колата е и Емил Димитров, Мери Кокарешкова...
„Мен какво ме интересува това, вие, че ще ми дадете автографи – ще ми дадете, но първо ще ви глобя”, - беше отговорът на полицая. И точно в този момент навън стана нещо страшно. Малко, след като чухме тези думи, отнякъде започна да се стреля. Полицаите започнаха да залягат, а този, който ни беше спрял, каза набързо: „Айде, бягайте бързо!”. Единственото, което разбрахме, е че са следили гангстер, който явно е трябвало да мине по този път.

- Доколкото ми е известно, музиката те е срещнала и с Бисер Киров. Пяла ли си на една сцена с него?
- С Бисер Киров се запознахме случайно. Бях студентка в класа на Стефка Оникян. Веднъж тя ни каза, че Бисер Киров организира някакъв кастинг за бек вокал. Записахме се, той ни насрочи дата и се явихме на конкурса. Бисер избра 4 от нас, с които продължи да работи и на предстоящите след това турнета. Пели сме на една и съща сцена, той е невероятен професионалист. Ще ти издам нещо, което и той не знае – по времето, когато пътувахме с него по турнета, стана така, че му измислихме един колоритен прякор. Викахме му „Кумчо Вълчо”. Бисер, колкото ни се караше, толкова ни й глезеше. Един път даже ни заведе в 2 през нощта в „Макдоналдс”, защото му извадихме душата.
Бисер Киров е по-особен с това, че налага наистина строга дисциплина, иначе е душа човек.

- Разбрах, че се познаваш с Ани Салич и даже двете сте ходили на риболов?!
- Да, компанията на Ани е доста приятна. Всъщност ние се запознахме покрай едно мое участие, на което тя беше гост. Няколко пъти след това сме ходили заедно с нейното семейство на риба. Отдавна не сме се виждали.Ани Салич например има проблем с произнасянето на буквата „л”, което е един от най-характерните проблеми за София и Софийския район. При нея от време на време се появява.

- Кого си съветвала как да говори по-правилно? Един Юксел Кадриев например, често прави грешки в ефир. Според теб на какво се дължат?

- Той често заменя цели думи, защото другите явно са му трудни за произнасяне, но това води до объркване на целия текст. В един момент сякаш се оплита заради тази си волност. Този проблем в повечето случаи е на нервно-психична основа, когато човек е по-напрегнат.

- В предварителния ни разговор ми спомена, че негативно впечатление ти е направила и Милена Филчева от bTV. Защо?
- Тя е добър новинар, но прави доста грешки. Веднъж гледах новините и си спомням, че толкова много грешки допусна, че веднага ми направи впечатление. Не знам какъв е проблемът при нея, но си мисля, че с опита и рутината нещата ще се подредят. Трябва й време, за да си стъпи на краката, както се казва.

- А какво мислиш за двете говорителки на прогнозата за времето по Нова телевизия – Божана Филипова и Деси Банова?
- Истината е, че специално Деси Банова печели повече с чара си, не толкова с умението да води прогнозата за времето, което е безспорно. На мен лично тя най-много ми допада, макар че е малко глезена. Когато допуска грешки, е именно поради тази причина – глези се пред камерата, маниерничи. Поне такова е моето мнение. За Божана Филипова нямам кой знае какви впечатления.

- Когато става дума за логопедия, не можем да пропуснем да не споменем една естрадна музикална икона, каквато е Лили Иванова?! Наистина ли е толкова перфектна нейната артикулация?
- Наистина е така. Запознах се с нея покрай Бисер Киров. При нея проблемът може да дойде единствено от това, че Лили се престарава често, изговаряйки думите. Удължава звуците,
но говори изключително правилно.

- Михаил Белчев винаги е правел впечатление с факта, че когато говори, заеква, а щом запее – говорният дефект изчезва?! Как си обясняваш това?

- Това е един проблем, за който се прилага „музикотерапия”. Децата и изобщо хората, които заекват, спират да го правят чрез музиката. Обяснението е, че заекването по принцип е на невротична основа, а при музиката тя се притъпява. Тя помага много! Чрез музика и дихателни упражнения заекването може да се подобри и даже да се оправи напълно. Човек трябва да се научи първо да диша правилно, а чак след това да говори и да пее. При Михаил Белчев проблемът е хванат твърде късно за съжаление, защото по принцип това се лекува още от ранна детска възраст. Не е работено достатъчно с него и той затова само като пее не заеква.
Вече е късно.

- А какво ще кажеш за Любен Дилов-син? Неговият говорен дефект не е от вчера...

- Той е пример за това как може да ти помогне един логопед, за да разговаряш правилно и това да не е повод за комплекси.

Преди да му помогнат логопедите, Любен Дилов имаше доста грубости в говора, много повече, отколкото се долавят в този момент. При него най-проблемни бяха буквите „р”, „з”, „ч”, „ш”, „с”.

- Кои известни наши попфолк певици имат говорни дефекти?

- Най-вече такъв проблем има Силвия, при която говорният дефект е много явно изразен. Буквата „с” при нея почти отсъства. При Емилия не се чува чисто „л”. Преди време при мен беше идвала Кати, за да си оправи изцяло начина на говорене.

 
Анелия ПОПОВА