Телеграфистът към посолството ни в Рим пръв разгласи, че жената на Сергей Антонов му изневерява и това го смаза.
На смъртния си одър полковник Йордан Орманков – най-запознатият българин с тайните на атентата срещу папа Йоан Павел Втори, с тъга предрече, че истината няма да види бял свят поне в следващите 25 години. А може би пък не е познал!? Човекът, който перфектно осигури симултанния превод по време на целия процес – Асен Марчевски, реши да проговори. Възможно е неговата информация да се окаже по-ценна и от тази на следователя от българска страна полк. Орманков. През пролетта на пазара ще излезе книгата-бомба на Марчевски, където за пръв път се разкрива и напълно детайлизира версията за това, кой, защо и как се опита да убие папата.
След дълги уговорки бившият ВИП-преводач се съгласи да разкрие пред “ШОУ” някои съвсем нови факти от подготвяната книга, които са в състояние да обърнат с главата надолу представите и на най-големите познавачи по атентата на ХХ век.


.........................................
- Нека хванем бика направо за рогата. Защо трябваше да бъде убит папа Йоан- Павел Втори? Версиите за покушението срещу него са безбройни и взаимоизключващи се. Вие можете ли да обосновете вашата истина?

- С тази книга изкупувам един свой грях. Трябва да си призная, че в началото не бях от най-големите привърженици на отричането на българската следа. С годините взех да се покайвам, тоест, залових се да систематизирам огромната информация, която имах. Събрах нови данни и факти чрез каналите и връзките, които имах в Италия. Много от тези факти са напълно нови и направо сензационни. Откъде предлагате да тръгнем?

- Нека като начало отречем или потвърдим дългата ръка на КГБ с подизпълнител на атентата българските тайни служби.
- Ще ви разкажа само един епизод. След като бе обвинен Сергей Антонов и нещата взеха да стават сериозни, присъствах на тайна среща в посолството на СССР в огромната вила “Абамерек” в Рим, собственост на бивш руски граф, подарил я на съветската власт. Събраха се на съвещание посланиците на всички соцстрани в Италия. Няма да забравя как нашият посланик Венелин Коцев се обърна към съветския си колега и почти проплака:

“Абе, братя помогнете, не сме ние!”

Руснаците отговориха рязко: “Ние не можем да се месим в тази история!”.

- А вие сигурен ли сте, че съветският посланик е бил напълно наясно с тайните намерения на Кремъл и на съветските спецслужби?
- Сигурен съм. Аз по принцип съм кротък и миролюбив човек, но когато чух грубия отказ на руснаците да ни помогнат, не издържах и на излизане тръгнах към него. Тогава за ръкава ме дръпна моят колега, техният преводач, заведе ме настрани и ми прошепна: “Молчи, Марчевски! Нареждането от Москва е да не се пъхаме в каквито и да било чужди дела, свързани с тероризъм. Ами ако Сергей е виновен?” Ние увиснахме и единствено ГДР се съгласи да помогне за опровергаването на “българската следа”. То оттам после тръгна и следата за съдействието на ЩАЗИ. Естествено, че нищо не се намери. Германците просто искаха да ни помогнат. Е, къде е тук връзката с руските тайни служби?
После, в колата, Венелин Коцев питаше всички началници: “Абе, еди-кой си, има ли нещо при вас?” В Рим се изредиха всички – най-напред от военното разузнаване, от Първо и Второ главно управление, и от всички останали служби. Неизменно отговаряха: “Абсолютно нищо няма при нас във връзка със случая, другарю Коцев. Няма никакви данни за наше участие”.

- На кого тогава папата е пречил до смърт?
- Става въпрос не кой или кои, а чии интереси обслужва смъртта на папата. Всъщност смъртта на Йоан-Павел Втори се корени в смъртта на предшественика му Йоан-Павел Първи.
Ще ви разкажа следния епизод. На власт е кардинал Лучиани – добрият папа Йоан-Павел Първи. Той е искал да махне от Ватикана зловещата фигура на монсеньор Марчинкос, който не е кардинал, но е президент не на какво да е, а на банката на Ватикана – IOR. Тази банка пере парите на Микеле Синдона, тоест на итало-американската мафия. Плюс това във Ватикана има много групировки, тайни течения и движения, включително движението на масоните - особено силно и мощно. Какво става един ден през всичко на всичко 33-дневното папстване на Йоан-Павел Първи? Една от групировките подхвърля в покоите му списанието “Обсерваторе политико” на Мино Прекорели. В този брой са изброени масони зад дебелите ватикански стени. За мое съжаление между тях са и моят приятел кардинал Агустино Казароли, държавният секретар на Ватикана, директорът на радио “Ватикана”, главният редактор на ватиканския вестник “Обсерваторе Романо”. Папата кипва и заявява, че ще разчисти масоните, ще махне тоя Марчинкос. Той е бил любовник на Катрин Деньов, а в същото време е имал частен апартамент до “Вия Невия”, където влизат и излизат малки момиченца. Педофил. Отвратителна фигура в личен план. Накратко – това, до което се добрах, е че предшественикът на Йоан- Павел Втори е умъртвен по следния начин.

Подменят му шишенцето с 25-те капки ефортил.

Той ги изпива и ... край. Според информацията ми към капките имало и някаква специална добавка.

- И идва папа Йоан-Павел ІІ?
- Знаете ли какво означава това име според вътрешния кодекс на Ватикана? Че вторият е приемствен папа, който ще изгони търговците от храма. Ясно е, че със сигурност ще ги изгони.

- Първия вече го няма. Какво прави вторият?
- Две години преди атентата посещава Истанбул. Тогава Агджа изпраща до в. “Милиет” писмо, в което се кълне, че ще убие “предводителя на кръстоносците”. Сигурен съм, че още тогава бъдещият удобен атентатор вече е набелязан. А организацията зад него - “Сивите вълци”, е предвестникът на днешния тероризъм.

- Кой е набелязал точно Агджа за атентатор?
- Преди всичко от ватиканските групировки и италианската мафия, защото Мехмед Али Агджа вече се е самозаявил като потенциален убиец на папата във въпросното писмо. Вече имам и конкретни едно-две основни имена, но засега ще ги запазя. Важното за мафията е, че монсеньор Марчинкос трябва да бъде запазен на всяка цена, за да продължава да им пере парите. Да, но папа Йоан-Павел Втори започва своя хитра политика по постепеннното му отстраняване. Това е убийствено за мафията.

- И избират “Сивите вълци”?
- Италианската мафия и заговорниците във Ватикана се свързват с тях. Всички имат интерес от атентата. Мафията, перачите на парите им във Ватикана, мюсюлманските фундаменталисти, които вече искат да дадат своя знак за началото на “свещената война”, както и други групировки в самата Ватикана.. Вече е ясно, че всички заговорници имат интерес изпълнителят да бъде Мехмед Али Агджа.

- Как ще обясните, че при толкова мащабен и изпипан заговор се стига до неуспешния атентат на площад “Сан Пиетро” на 13 май 1981 г.?
- “Сивите вълци” започват обучението на Агджа за атентата. Виждат, че няма да се оправят сами и сега – внимавайте! – на сцената се появява Франк Търпил. Знаете ли кой е той? Американски инструктор, армейски шампион по стрелба на САЩ, специалист по мятането на брадвички, ножове и прочее.

Обучава убийци и изпълнители на специални поръчки срещу огромно заплащане

на секретен полигон в Ливан. Заговорът е в процес на подготовка и “Сивите вълци” изпращат Агджа при Франк Търпил за дообучение. Знаете ли как Търпил обучава Агджа? Силуетът на папата е монтиран на специална бавнодвижеща се количка и турчинът стреля по нея, но не с прицел, а през глава. Тоест, симулира се точно ситуацията на площад “Сан Пиетро”. Защото е ясно, че там не можеш да стреляш с точен прицел покрай ухото на някой, който може да мръдне в последния момент. При тази техника с едното око наблюдаваш цевта на пистолета, а с другото – мишената. При добър тренинг малко инстинктивно, но се получава.

- Спомням си, че някъде Иво Карамански се беше похвалил, че бил обучавал Мехмед Али Агджа?!
- Пълни глупости. Един ден на полигона в Ливан хора на “Сивите вълци” отиват да видят как върви подготовката на Агджа. Търпил им казва, че техният човек е с устойчива психика, но е лош стрелец. Чак тогава представителите на организацията светват американеца с каква цел е дообучението. Явно те самите целят максималния ефект – смъртта на папата.

- А кой и как плаща разходите до този момент и след това?
- Има един друг наемен убиец Калкара – топстрелецът на мафията, който е трябвало да застреля известния съдия Борсалино, но в последния момент организацията сменя плана с бомбен атентат. Калкара обаче го арестуват, той се разкайва и започва да пее, за да осигури децата и семейството си като защитен свидетел.На 2-3 пъти Калкара разказва за два алуминиеви куфара, затворени херметически и съдържащи 10 млрд. италиански лири – това прави 10 млн. долара. Той пренесъл тези куфари от Палермо до Рим и ги предал на еди-кой си нотариус на еди-кой си адрес на “Виа Каза”. Оказва се, че това е доверен нотариус на сицилианската и ватиканската мафия. И че точно с тези пари мафията на Микеле Синдона спонсорира първия етап на атентата срещу папата. Парите на монсеньор Марчинкос от името на заговорниците във Ватикана са отделно.
Всички тези сведения са от засекретени папки на съдията Карло Палермо, не са моя измислица. Те стават достояние на службите 4-5 години след атентата. Тогава е разбита най-голямата нарколаборатория в Италия и може би не само там. И знаете ли каква е била дневната й печалба, не оборотът? Сто милиона долара!
Парите за атентата си били именно от печалбата на тази лаборатория.
При това става ясно, че в лабораторията суровината за наркотика идва чрез “Сивите вълци”. Печалбата се върти и пере чрез Марчинкос и банка IOR и ... кръгът на заговорниците се затваря.

- Колко време ви трябваше, за да се убедите, че българската следа е напълно измислена?
- Имах много приятели сред италианските журналисти. Веднъж казвам на един от тях, беше от голям вестник: “Абе, хубаво, италианец си, но защо пишеш толкова големи глупости за процеса?” Той ми призна чистосърдечно: “Още не съм изплатил апартамента си, а за това ми дадоха 2000 долара”. Е, за мен това не бяха кой знае какви пари за такава гигантска манипулация.
Веднъж поканих на вечеря легендата Ориана Фалачи. Знаех, че е много информирана жена и мрази фундаменталистите. Точно тя за пръв път ми подсказа: “Вижте, проверете ватиканската писта, която е много по-къса от българската”. Общо-взето, в тези разговори, а и от следващите ми проучвания разбрах и ролята на СИСМИ - италианското контраразузнаване, и се хванах за главата. Какво се оказа? Самият съдебен процес бе максимално открит и честен, ако изключим манипулациите по фабрикуването на “доказателствата” за “българската следа”. Разбрах, че и в СИСМИ има честни хора, но има и много мощни лобита на корумпирани служители и шефове, които печелят съвместно с мафията много милиони от трафик на дрога, оръжие и прочее, използвайки служебното си положение. Именно тези лобита започнаха да плащат на журналисти, на затворници и да фабрикуват “българската следа”.

ЦРУ никога не е било в заговора.

Две години по-късно разбраха истината, но си казаха: “Що пък да не използваме ситуацията и да не ги ударим тия?” Въпреки че преди срещата Рейгън - Андропов американският президент беше възложил именно на ЦРУ да проучи максимално дълбоко нещата и му бяха докладвали, че нито съветските, нито българските тайни служби имат отношение към атентата. Едва след този доклад срещата стана възможна, но публично така и не ни оневиниха.

- Има още нещо неясно – получи ли си Мехмед Али Агджа възнаграждението, колко е то и къде се намира?
- Ако сте внимавали в историята за двата алуминиеви куфара, би трябвало да е 10 млн. долара и да се намира във Ватиканската банка. Знаете ли какво представлява тя? Аз съм бил вътре. Тя е един офис, голям колкото този хол, в който разговаряме. Вътре няма секретарки, служители, няма никого. Хората са по горните етажи. Има само нещо като банкомат. Набираш кода и си получаваш автоматично парите. Предполагам, че след 10 години, когато Агджа излезе от затвора, ще изпрати сестра си Фатима, тя ще се появи пред “банкомата” и ще вземе парите. Никой и нищо не могат да й попречат да го направи. Защото в това отношение Ватиканската банка е “най-непробиваемата” в света. Доколкото знам, Орал Челик дори е изпял последните три цифри от сметката на Агджа – 348. Първите никой не ги знае.

- И накрая – защо Сергей Антонов рухна толкова бързо при разпитите и в съдебната зала? Доколкото знам, двамата сте били много близки и вие би трябвало да имате логичен отговор на въпроса?
- Сергей беше един кротък и изпълнителен човек. Обвинението го смаза. Не знам дали щеше да бъде точно така, ако той вече не беше смазан предварително от историите около жена си. Половината от хората в нашето посолство бяха разузнавачи. И един ден на телеграфа се получава съобщение, че жената на Сергей си има любовник. След това и роднините на много други от легацията, които идваха при близките си, шушнеха клюката.
Може би затова италианските служби си го избраха – сам, смазан, апатичен, беззащитен. Тоест, те избраха не България за жертва, а самия Сергей Антонов.

Едно интервю на Славей Костадинов